środa, 22 marca 2017

Wielkanocny makaron z jajeczkami z kurczaka podany obok smażonych liści kalarpki

Powoli zaczynam przygotowania do Wielkanocy. Tworze przepisy, którymi w tym roku chce pozytywnie zaskoczę moich domowników. Dziś pomysł na danie z domowym makaronem. Dlaczego wielkanocny? Bo w kształcie jajek. Tak podany makaron z kurczakiem fajnie się prezentuje na talerzu, a jego smak z nutką curry, w połączeniu z liśćmi kalarepki jest naprawdę przyjemny dla podniebienia.
Danie idealne dla zwolenników lekkiej kuchni.


Składniki:
150 gr semoliny, 70 gr mąki pszennej,2 jajka
3 łyżki oleju rzepakowego, liście młodej kalarepki
200 gr mielonych filetów z kurczaka, ząbek czosnku
kurkuma, sól, curry, cayenne, słodka papryka, imbir 
łuskane ziarna słonecznika i dyni, zielona pietruszka 
oliwa z oliwek (opcjonalnie)


Przygotowanie makaronu:
Obie maki i jajko połącz z 1 łyżką oleju. Jednolitą masę zwiń w folię i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut. Po tym czasie ciasto zwałkuj i wytnij koła, które następnie rozciągnij na kształt jaj. Pozostałe fragmenty makaronu przepuść przez maszynkę do makaronu. Taki makaron jest idealny do niedzielnego rosołu.


Przygotowanie jajeczek z kurczaka: 
Kurczaka połącz z przyprawami i 1 łyżką oleju. Kawałki mięsa owiń w folię spożywczą formując jajka. Gotuj 5 minut we wrzątku na małym ogniu. Z gorącego mięsa ściągnij folię.


Makaron gotuj 6 minut we lekko posolonej wrzącej wodzie. Jajeczka z kurczaka podsmaż na pozostałym oleju w towarzystwie liści kalarepki. Zarumienione pulpety wyłóż na gorący makaron.


Obiadek podaj z ziarnami i natką pietruszki. Całość polecam skropić oliwą.
Smacznego...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)