środa, 29 marca 2017

Różnokolorowa komosa ryżowa z kurczakiem i baby- marchewką

Uwielbiam dania składające się z wielu pożywnych składników, które tworzą jeden wspólny obraz kulinarny. Moja dzisiejsza propozycja obiadowa to mieszanka różnokolorowej komosy ryżowej z batatami i kurczakiem. Miałam okazję udostępnić Wam już kilka takich przepisów. Dziś z nowym składnikiem- baby marchewką.


1 filet z kurczaka, 100 gr mrożonej baby- marchewki
1/2 szklanki różnokolorowej komosy ryżowej
1 batat, 1/2 kalarepki, 2 ząbki czosnku
zielona pietruszka, 2 łyżki masła, słodka papryka, rozmaryn
naturalna przyprawa do kurczaka, olej rzepakowy
1 łyżka oleju rzepakowego, 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:
Wcześniej oczyszczone mięso obficie dopraw naturalną przyprawą do kurczaka i z czosnkiem.  Piecz  w worku do pieczenia 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Batata i kalarepkę obierz i pokrój na niewielkie kawałki. W naczyniu żaroodpornym pomieszaj warzywa z papryką, rozmarynem i olejem. Całość zapiekaj w piekarniku 20 minut bez przykrycia. Komosę przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Baby marchewką smaż na maśle z odrobiną wody nie dłużej niż 5/7 minut. 


Gotowe składniki połącz w dużej misce. W razie konieczności dopraw solą i białym pieprzem.
U mnie nie było takiej potrzeby. Danie podaj na ciepło udekorowane świeżą natka pietruszki.
Smacznego...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)