sobota, 11 marca 2017

Makaron ryżowy z cukinią i marchewką

Moja propozycja na szybką w przygotowaniu kolację- ala leczo z makaronem ryżowym.
Cukinię i marchew tym razem nie kroiłam w klasyczną kostkę, a starłam na cienkie płaty.
Nadało to daniu ciekawszą strukturę i intensywniejszy smak. Leczo tak przygotowane fantastycznie smakuje zarówno bez jak i z parówką.


Składniki:
ząbek czosnku, 1 mała cukinia, 1 mała marchewka,
liście świeżej bazylii, 50 gr makaronu ryżowego,
1 łyżka siekanych suszonych pomidorów, suszone oregano,
1 parówka (opcjonalnie), świeżo mielony pieprz biały,
1 łyżka oleju kokosowego


Sposób przygotowania:
Makaron ryżowy zaparz we wrzątku. 
Marchew i cukinię zetrzyj tarką do obierania ziemniaków.
Na oleju podsmaż kawałki parówki. Dodaj marchewkę, cukinię i siekany czosnek. Duś na małym ogniu nie dłużej niż 15 minut. Gdy cukinia i marchew zmiękną dodaj suszone pomidory i makaron ryżowy. Dopraw listkami bazylii, suszonym oregano i świeżo mielonym pieprzem.


Gorąca i lekka kolacja w 20 minut... Polecam...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)