środa, 8 marca 2017

Karmelizowana kapusta podana obok pieczonych ziemniaków z chrzanem

Uwielbiam kapustę w każdej postaci.  
Cieszy mnie jej duże zastosowanie w tradycyjnej kuchni polskiej.
Dziś trochę inna, karmelizowana wersja białej kapusty. Jej smak przypomina mi chrupiącą skórkę 
podpiekanych gołąbków. Kapustę podałam z ziemniaczkami pieczonymi na oleju kokosowym. Do ziemniaków dodałam chrzan. Całość okazała się przepyszna.


Składniki:
1/4 płaskiej białej kapusty, 1 łyżka masła,
6 małych ziemniaków, biały pieprz, sól,
1 łyżka oleju kokosowego, 1 łyżeczka chrzanu


Sposób przygotowania:
Kapustę posiatkuj.
 Smaż na małym ogniu na maśle, minimum 30 minut często mieszając. Im dłużej tym lepiej.
Ziemniaki gotuj 15 minut w lekko osolonej wodzie. Kolejno przełóż je na rozgrzany
 olej kokosowy i smaż 10 minut. Pod koniec smażenia do ziemniaków dodaj chrzan i dokładnie wymieszaj.

 

Smacznego...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)