wtorek, 7 marca 2017

Czerwone krewetki z makaronem w stylu azjatyckim

Dziś obiad w stylu azjatyckim. 
Idealny dla smakoszy krewetek...


Składniki:
400 gr czerwonych krewetek, 125 gr azjatyckiego makaronu " Mie "
1 marchewka, 1/4 selera, sok z 1/4 cytryny
2 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka masła
2 łyżki sosu sojowego, suszona pietruszka, pieprz, sól
150 gr ugotowanego kalafioru, plastry cytryny i liście bazylii do dekoracji


Sposób przygotowania:
Makaron zalej wrzątkiem. Marchewkę i seler pokrój w wąskie słupki.
 Oczyszczone krewetki podsmaż na oliwie w towarzystwie gniecionego czosnku i soku z cytryny. Po 10 minutach smażenia owoce morza odstaw na miseczkę, a na patelnię przełóż warzywa.
 Dodaj masło i duś na małym ogniu 15 minut. Po tym czasie na patelnię przełóż makaron, sos sojowy i krewetki. Dopraw solą, pieprzem i suszona pietruszką.


Makaron podaj z gotowanymi brokułami, cytryną i listkami świeżej bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)