czwartek, 2 marca 2017

Ala' ravioli z pieczoną marchewką i kurzym białkiem

Włoskie makarony...Mmm... Moje ulubione klimaty kulinarne.
Dziś będzie raczej tradycyjnie z lekką zmianą w farszu. 
Ala' ravioli z dodatkiem brązowego ryżu. Dzięki ryżowi farsz okazał się zdecydowanie bardziej treściwy, a niżeli tradycyjny farsz do ravioli. W smaku jednak zdecydowanie dominował ser ricotta i szpinak. Włoskie pierożki podałam z pieczona marchewką i ściętym białkiem z jajek.
Pyszności. Zobaczcie sami...


Do przygotowania włoskich pierogów potrzebujesz maszynkę do robienia makaronu 
z funkcją do  ravioli.

 

 Składniki:
150 gr szpinaku, 250 gr ricotty, 2 ząbki czosnku, 
2 kopiaste łyżki ugotowanego ryżu brązowego,
sól, pieprz, 1 łyżeczka masła, 1 białko, 2 jajka,
120 gr semoliny, 200 gr mąki pszennej (typ 500), 
1 łyżeczka oliwy z oliwek,

 

Farsz:
Szpinak i drobno siekany czosnek podsmaż na maśle. Do schłodzonego szpinaku dodaj ser i ryż. Dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj.


Ciasto ma makaron:
Obie mąki połącz z 2 jajkami i oliwą. Ciasto wyrób i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.
Po tym czasie połącz ciasto z farszem za pomocą maszynki do ravioli.
Pierożki gotuj w lekko osolonej wodzie, na małym ogniu nie dłużej niż 3 minuty.

Jako dodatek do tradycyjnego ravioli proponuję sos pomidorowo- cukiniowy.
Tym razem jednak pierożki podałam z pieczoną marchewką na maśle i kurzym białkiem.
Smacznego...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)