sobota, 25 lutego 2017

Wiosenny kurczak z ziemniakami na oleju kokosowym

Dziś wiosna za oknem i na talerzu...
Soczysty kurczak podany na roszpunce ze smażonymi ziemniakami na oleju kokosowym...
Obok rzodkiewki, pomidorów koktajlowych i mango. W sam raz na raz...


Składniki: (2 porcje)
1 filet z kurczaka, 2 ząbki czosnku, 2 ziemniaki, 100 gr roszpunki, 
1 łyżka oleju kokosowego, 1 łyżka masła, 10 pomidorków koktajlowych,
 8 rzodkiewek, 2 łyżki oliwy extra virgin, 1 łyżka octu balsamico,
1/4 mango, biały pieprz, naturalna przyprawa do drobiu bez glutenu 
(m. in. suszone warzywa, cząber, kurkuma, majeranek, szałwia)
mix prażonego słonecznika, dyni i pini


Sposób przygotowania:
Ziemniaki w kawałkach gotuj 15 minut w lekko osolonej wodzie. 
Fileta włóż do woreczka do pieczenie z masłem, czosnkiem i przyprawą. Piecz 25 minut w temperaturze 190 stopni C. Na rozgrzany olej kokosowy przełóż ziemniaki i smaż na małym ogniu aż się przyrumienią. Dopraw odrobiną białego pieprzu.


Sałatę połącz z pomidorkami, rzodkiewką, oliwą i octem. 
Kilka kawałków rzodkiewki, pomidorków i mango wykorzystaj do dekoracji talerza.


Na sałatę wyłóż kawałki kurczaka i ziemniaków. 
Przed podaniem danie posyp tartą rzodkiewką i prażonymi ziarnami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)