poniedziałek, 6 lutego 2017

Sałatka z kurczaka i różnokolorowej komosy ryżowej z zielonym szpinakiem


Lekka, smaczna i zdrowa kolacja dla każdego.
Miłośnicy szpinaku i batatów z pewnością zachwyci to połączenie smaków.
Komosa ryżowa i kurczak sprawiają, że danie jest wyjątkowo sycące.
 Tak przygotowana sałatka smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno.
Przygotujcie ją i przekonajcie się sami...


Składniki:
1/2 szklanki różnokolorowej komosy ryżowej
250 gr młodych listków szpinaków
2 bataty, 100 gr gotowanych na parze brokułów
1 filet z kurczaka, 2 ząbki czosnku, 
1 gałązka rozmarynu, 2 łyżki oleju rzepakowego,
1 łyżeczka masła
Przyprawy do fileta: sól, pieprz biały,papryka słodka, kolendra

Sposób przygotowania:
Fileta podziel na średniej wielkości kawałki i piecz w rękawie z przyprawami
 i gniecionym czosnkiem. Bataty obierz i pokrój w dużą kostkę. Następnie skrop olejem i zapiekaj w piekarniku z gałązką świeżego rozmarynu. 
Komosę ryżową przyrządź według przepisu na opakowaniu.
Szpinak podsmaż na maśle. Składniki połącz i delikatnie wymieszaj.
 Na koniec dodaj ugotowane na parze brokuły.


Czas pieczenia kurczaka: 30 minut, 190 stopni C.
Czas pieczenia ziemniaków 25 minut, 190 stopni C.


Smacznego...

3 komentarze:

  1. Sałatka wygląda wyśmienicie!Batatów w towarzystwie szpinaku jeszcze nie próbowałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna propozycja:) Mniam:)
    Dziękuję za odwiedziny na moim blogu:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)