środa, 22 lutego 2017

Dorsz z gałązkami rozmarynu, kalafiorem i pieczonymi pomidorami

Pieczony dorsz z rozmarynem podany na sosie beszamelowym w towarzystwie gotowanego kalafioru i kaszy bulgur. Smak i sposób podania obiadu podkreślą pieczone pomidory skropione olejem rzepakowym. Uwielbiam połączenie smaku ryby i maślanego sosu beszamelowego.
 Zainspiruj się i wypróbuj przepis...


Składniki:
4 łyżki kaszy bulgur, 2 filety z dorsza, 3 gałązki świeżego rozmarynu,
sok z cytryny, 2 łyżki masła, 200 gr kalafioru, kilka pomidorów koktajlowych,
olej rzepakowy, 0,5 łyżki mąki, 1/2 szk mleka 0,5 %, pieprz różowy,
gałka muszkatołowa, biały pieprz, suszona pietruszka, sól,


Sposób przygotowania:
Rybę przypraw solą i różowym pieprzem, następnie obłóż masłem i rozmarynem. Dorsza piecz w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia włóż do piekarnika pomidorki skropione olejem rzepakowym. Kalafior gotuj 8 minut w lekko osolonej wodzie.
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Pozostałe masło rozpuść w rondlu. Dodaj mąkę i energicznie mieszając małym strumieniem wlewaj letnie mleko. 
Po zagotowaniu sos dopraw gałką, solą, białym pieprzem i pietruszką. 


Na gorący sos ułóż rybę i gotowany kalafior. Obok podaj kaszę z pomidorkami.
Całość przed podaniem udekoruj świeżym rozmarynem.
Powodzenia i smacznego...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)