wtorek, 21 lutego 2017

Domowy kebab z kurczaka na patyku

Dziś domowy kebab na patyku...
I wiesz co jesz...


Składniki:
300 gr mielonego fileta z kurczaka, 2 ząbki czosnku,
zielone listki bazylii, olej rzepakowy, długie patyczki na kebaby

Przyprawy w moździerzu: papryka słodka, papryka cayenne, gorczyca biała, kolendra, kurkuma,
gałka muszkatołowa, pieprz czarny, jałowiec, rozmaryn, cukier


Sposób przygotowania:

Przyprawy  zmiel w moździerzu. Mięso połącz z ziołami, listkami bazylii i gniecionym czosnkiem. Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C. Dłonie nasmaruj olejem, co ułatwi Ci to nakładanie mięsa na patyczki. Gotowe kebaby układaj na papierze do pieczenie wcześniej wysmarowanym odrobiną oleju.


Piecz 25 minut bez termoobiegu od czasu do czasu obracając mięso. Domowe kebaby podaj z ulubioną sałatą i sosami. Polecam sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)