czwartek, 9 lutego 2017

Chrupiące frytki- grubo krojone...

Najlepszy sposób na przyrządzenie grubo krojonych frytek.
Chrupkie na zewnątrz i mięciutkie w środku.
 Fakt- przyrządzenie ich jest dosyć czasochłonne no i są kaloryczne, ale od czasu do czasu warto.
Ich tajemnicą jest podwójne smażenie i lekko miodowa otoczka.


Składniki:
3 duże ziemniaki, 2 łyżki miodu, 
olej do smażenia (wybrałam olej ryżowy) 


Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i pokrój formując grube frytki.
Zagotuj 500 ml wody z miodem. Do wody wrzuć ziemniaki i parz do momentu zagotowania.
Blanszowane ziemniaki odcedź. Olej rozgrzej w rondlu lub w frytkownicy. 
Ziemniaki na sicie smaż kilka minut w rozgrzanym oleju. Po czym je wyjmij i po kilku minutach znowu smaż do momentu uzyskania złotego koloru.
Mmm... moje ulubione...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)