niedziela, 29 stycznia 2017

Wstążeczki z klopsikami i zielonymi brokułami

Klopsiki z wołowiny podane z makaronem wstążki z nutą suszonej pietruszki.
Nie mogło zabraknąć czosnku i szalotki.
Całość idealnie komponuje się z gotowanym brokułem.


Składniki:
400 gr mielonej wołowiny, 250 gr makaronu farfalle
100 gr brokułu w kawałkach
3 ząbki czosnku, 2 małe szalotki, 
1 łyżeczka masła, sól, pieprz biały, pieprz czarny, tymianek,
1 łyżka drobno siekanych suszonych pomidorów
suszona pietruszka, papryka słodka i cayenne, vegeta, olej kokosowy


 Szalotkę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na oleju.
Wołowiną dopraw  solą, czarnym pieprzem, tymiankiem i papryką.
Do mięsa dodaj połowę smażonego czosnku i szalotki oraz suszone pomidory.
Całość dokładnie wymieszaj i wyrób małe klopsiki. 
Klopsiki podsmaż z obu stron i zapiekaj w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C.


Kalafior ugotuj we wrzącej wodzie z dodatkiem odrobiny vegety. Gotuj go nie dłużej niż 5 minut.
Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź i przełóż do wcześniej podsmażonej cebulki z czosnkiem. Całość dopraw solą, białym pieprzem, suszona pietruszką i masłem.
Klopsiki przełóż do makaronu i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj brokuły i obiad gotowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)