wtorek, 24 stycznia 2017

Warzywa zapiekane z gałązkami świeżego rozmarynu...


Ziemniaki, marchewka i pomidorki koktajlowe.
 Na bazie tych składników można by przyrządzić wiele pysznych i zdrowych obiadów. Dzisiaj postanowiłam upiec je w piekarniku w towarzystwie świeżego rozmarynu. 
Wcześniej jednak podgotowałam warzywa z miodem, co nadało im niepowtarzalny kolor i smak.


Składniki:
2 ziemniaki, 3 marchewki, 2 gałązki świeżego rozmarynu, 1 łyżka miodu lipowego
mieszanka oleju z oliwą z oliwek, sól morska, papryka cayenne, papryka słodka
8 pomidorków koktajlowych, opcjonalnie jako dodatki 2 parówki,


Marchewkę pokrój w długie słupki, a ziemniaki w grube frytki.
We wrzątku rozpuść miód i dorzuć marchewkę. Po 5 minutach gotowania marchewki dodaj ziemniaki. Po kolejnych 5 minutach odcedź warzywa, przypraw, polej oliwą i zapiekaj w rozgrzanym piekarniku z dodatkiem rozmarynu. Warzywa zapiekaj 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Pięć minut przed końcem do warzyw dodaj pomidorki koktajlowe.


Zapiekane warzywa podałam z parówkami zasmażanymi w kształcie serc i odrobina sosu pomidorowego.
Jednak Ty możesz dobrać inne dodatki. Myślę, że pierś z kurczaka będzie pasować idealnie.
Następnych razem to sprawdzę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)