czwartek, 26 stycznia 2017

Smażone krewetki podane na kaszy kuskus...

Idealny pomysł na smaczny i szybki w przygotowaniu obiad. 
Dziś smażone krewetki z kaszą kuskus z lekko czosnkowo - maślanej wersji. 
Wspaniale się prezentują- idealne na przystawki i danie główne.


Składniki:
100 gr kaszy kuskus, 100 gr krewetek, 2/3 ząbki czosnku, 1 szalotka,
1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka masła, oliwa z oliwek, biały pieprz, sól morska,
zielona pietruszka, gotowane kawałki brokułu- opcjonalnie,

Sposób przygotowania:
Kaszkę kuskus przygotuj według przepisu na opakowaniu.
Owoce morza skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
 Czosnek obierz i przepuść przez praskę i dodaj do krewetek. Składniki podsmaż na maśle przez 3 minuty.
Po upływie 3 minut wyjmij krewetki na talerz, a do czosnku dodaj drobno siekaną szalotkę. Gdy szalotka lekko się zarumieni kaszę przesyp na patelnię. Dodaj siekaną natkę i dokładnie wymieszaj.
Dopraw białym pieprzem i solą.
Tak przygotowane krewetki podaj z ulubionymi warzywami. Ja wybrałam gotowane brokuły.

Na kaszy ułożonej za pomocą form do deseru poukładaj krewetki.
Danie posyp suszoną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)