wtorek, 10 stycznia 2017

Schab faszerowany szpinakiem z kwadratowymi kluseczkami

 Kolejna odsłona mięsa nadziewanego świeżymi listkami zielonego szpinaku.
Tym razem padło na chudy schab uprzednio zapeklowany czosnkiem z dodatkiem oliwy z oliwek.


Do przygotowania tak podanego schabu potrzebujesz:
400 gr chudego schabu
3 ząbki czosnku
500 gr świeżego zielonego szpinaku
sól, świeżo mielony pieprz
1 łyżka masła
Schab dopraw solą i pieprzem. włóż do miski i natrzyj zmielonym czosnkiem z oliwą. 
Mięso odstaw w chłodne miejsce na minimum 6 godzin.


Po tym czasie mięso nakrój wzdłuż jego długości i delikatnie ubij tłuczkiem.
Na tak przygotowany schab wyłóż wcześniej podsmażony na maśle szpinak z dodatkiem soli i pieprzu.
Roladę zwiń i przeciągnij nicią.
Smaż na rozgrzanym rondlu pod przykryciem do optymalnej miękkości. (około 40 minut)


Soczyste mięso podaj z kwadratowymi kluseczkami uformowanymi z klasycznego ciasta na kluski śląskie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)