czwartek, 19 stycznia 2017

Rozgrzewająca zupa śmietankowa z odrobiną zielonego szpinaku


W tak chłodne dni na pewno rozgrzeje się aromatyczna zupka na bazie serków topionych i zielonego szpinaku.  Dodatek ziemniaków i włoskiej ciabatty sprawia, że zupa jest bardzo sycąca. Niewątpliwym walorem tej zupy jest czas jej przygotowania. Nie więcej niż 30 minut.


Składniki: (na garnek 2 l)
150 gr zielonego szpinaku 
 3 małe ziemniaki, 3 marchewki
40 gr serków topionych z dodatkiem szynku lub śmietankowym
2 łyżki masła, sól, pieprz, vegeta, 1 ząbek czosnku, 1 szalotka


Sposób przygotowania:
 Do wrzącej wody (1,5 l) wrzuć pokrojoną w krążki marchewkę. Po 5 minutach dorzuć ziemniaki, szalotkę sól i vegetę. W tym samym czasie szpinak podsmaż na maśle w towarzystwie czosnku i odrobiny pieprzu.
Po 10 minutach do zupy dorzuć serki topione. Całość gotuj ok 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie do wywaru dodaj wcześniej podsmażony szpinak z masłem i czosnkiem. Po kilu minutach bulgotania zupa jest gotowa do podania.


Do gorącej zupy dodaj kawałki ciabatty i zieloną pietruszkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)