czwartek, 12 stycznia 2017

Roladki z indyka faszerowane słupkami fasoli wielokwiatowej

Na dworze mróz, ale w mojej kuchni wiosna.
Danie lekkie i sycące mimo fasoli, która należy do roślin strączkowatych.
Idealnie komponuje się z puree z ziemniaków i marchewki z dodatkiem masła.


Składniki: (2 osoby)
1/2 fileta z indyka
250 gr strączków zielonej fasoli wielokwiatowej 
4 małe ziemniaki
2 marchewki
2 średnie pomidory koktajlowe
1 główka sałaty cezar
2/3 łyżki masła
2 łyżki mieszanki oleju z oliwą z oliwek
2 łyżki ciemnego sosu balsamico
biały pieprz, sól, słodka papryka, vegeta (opcjonalnie)


Sposób przygotowania roladek z indyka:
Fasolkę oczyść i umyj, a następnie pokrój na kawałeczki o długości 3 cm. 
Wrzuć do wrzącej wody i gotuj trzy minuty tak aby fasola nabrała wyraziście zielonego koloru.
 Filet podziel na trzy kawałki i z pomocą folii spożywczej dokładnie ubij.
Mięso posól i popierz. Kawałki fasoli ułóż na mięsie, dodaj odrobinę masła i złóż roladki.
Możesz je obwiązać nicią lub przebić wykałaczką.
Roladki posyp słodką papryką i obsmaż z każdej strony na złoty kolor.
Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C.
Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem 30 minut.

W czasie gdy mięso będzie się piec ugotuj ziemniaki i marchewkę. 
Do gotującej się marchewki opcjonalnie możesz dodać łyżkę vegety.
Ugotowane ziemniaki ugnieć z 1 łyżeczką masła na puree.
Marchewkę zmiel blenderem z odrobiną masła.


Obiad podaj z listkami sałaty cezar pokropionej octem balsamico obok pomidorka koktajlowego.




Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)