Placuszki cynamonowe to idealny pomysł na zdrowy deser z kaszą jaglaną z minimalną ilością cukru.
Wystarczy przygotować bazę i upiec placuszki w piekarniku.
Dodatkowo moje placuszki wzbogaciłam w ziarna słonecznika i siemię lniane.
Wyglądem przypominają placki ziemniaczane, ale w środku są pulchniejsze i bardziej mięciutkie.
Składniki:
100 gr kaszy jaglanej
4 łyżki mleka 2%
2 jajka
3 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka siemienia lnianego
jedna łyżeczka łuskanych ziaren słonecznika
1 czubata łyżeczka cynamonu
1 tarte jabłko bez skórki
1 łyżeczka masła
olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu w wodzie z domieszką mleka.
Po ugotowaniu kaszę zmiel blenderem.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij na jasną masę z cukrem i masłem. Białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Do utartych żółtek dodaj odcedzoną kaszę, siemię, słonecznik, cynamon, jabłko i białka. Składniki połącz w jednolitą masę delikatnie mieszając.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i nasmaruj olejem.
(możesz piec bez oleju ale ostrzegam, że wtedy placuszki przywierają do papieru i ciężko je obrócić)
Masę wykładaj łyżką na papier formując placuszki.
Piecz około 40 minut w temperaturze 190 stopni C bez termoobiegu.
Po 20 minutach obróć placuszki cynamonowe na drugą stronę.
Moje placuszki podałam z domową konfiturą truskawkową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)