piątek, 20 stycznia 2017

Pierożki ala ruskie

Przepisów na pierogi jest mnóstwo i jeszcze więcej. Dzisiaj podzielę się z wami moim przepisem na pierogi ala ruskie polane ze smażonym boczkiem. Często zostaje wam nadmiar ciasta, a farsz się kończy?
Pokaże Wam jak ja wykorzystuje swój nadmiar ciasta.


Składniki na ciasto:
500 gr mąki, 1 jajko, oliwa z oliwek, 1/2 szklanki ciepłej wody, sól

Sposób przygotowania:
 Składniki połącz w jednolitą masę i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.
W razie konieczności podsyp mąką.


Składniki na farsz:
7 średnich ziemniaków, 250 gr białego sera, 1 cebula drobno siekana,
2 łyżki masła, 1 łyżka smalcu, sól, pieprz czary, vegeta

Sposób przygotowania farszów:
Ziemniaki ugotuj na miękko. Cebulę zarumień na maśle i smalcu.
Kolejno ser i ziemniaki przepuść przez praskę. Do farszu dodaj zarumienioną cebulkę wraz z tłuszczem. Dopraw solą, pieprzem i vegetą. Ciasto rozwałkuj i uformuj pierogi.
 Ugotuj je w lekko osolonej wrzącej wodzie nie dłużej niż 3 minuty.



Pozostałe ciasto dokładnie rozwałkuj i wysusz.
 Pokrój na kawałki i jeszcze raz dokładnie wysusz.
Taki makaron idealnie się sprawdza w łazankach.


Powyżej wersja pierogów farszem na bazie kurczaka.


Gorące pierożki polej smażonym boczkiem z cebulką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)