sobota, 21 stycznia 2017

Pieczona dorada z rozmarynem podana z kaszą bulgur i musem z mango

Uwielbiam doradę w każdej postaci. Jeśli próbowałeś tej rybki, wiesz co mam na myśli. 
Tym razem dorada z lekko słodkim akcentem mango. Wykorzystaj sezon na mango.
Dojrzały smak tego owocu idealnie współgra z kaszą bulgur. Kaszy ta zdecydowanie kusi nas niską zawartościom cukrów prostych. 
Przygotowanie takiej rybki z dodatkami zajmie Ci nie dłużej niż 30 minut.


Składniki: (2 porcje)
2 dorady, 4 łyżki kaszy typu bulgur, 2 gałązki świeżego rozmarynu,
sól morska, świeżo mielony pieprz czarny, pieprz różowy,  4 plastry masła,
kilka pomidorków koktajlowych, mix sałat  z kwiatami nasturcji, 1 zielona cebulka,
ocet malinowy, oliwa z oliwek, 1/2 dojrzałego owocu mango


Rybę natnij, przypraw i ułóż na blaszce w otoczeniu pomidorków koktajlowych. Na doradę dodatkowo ułóż gałązki rozmarynu i po dwa plastry masła. Rybę i pomidorki dodatkowo skrop oliwą z oliwek. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika  200 stopni C na około 20 minut.
W tym samym czasie do wrzącej wody wrzuć kaszę i gotuj 13 minut na małym ogniu.


Mango obierz, pokrój i dokładnie zmiel przy użyciu blendera.
Gdy ryba będzie gotowa wyłóż ją na talerz udekorowany wcześniej sałatą i dymka delikatnie skropioną octem malinowym.


Kaszę otocz musem z mango. Nie zapomnij o upieczonych pomidorkach koktajlowych.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)