poniedziałek, 16 stycznia 2017

Mix naturalnego ryżu ze szpinakiem skropiony świeżo wyciskanym sokiem z cytryny

Sycący obiad bez dodatku mięsa.

Składniki (2 porcje)
1 woreczek naturalnego brązowego ryżu
250 gr zielonego szpinaku
3 ząbki czosnku
sól morska, pieprz czarny
1 łyżeczka siemienia lnianego
1 łyżka masła (lub oliwa z oliwek)
2 plastry cytryny


Sposób przygotowania.
Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Obrany czosnek przepuść przez praskę.
Na maśle podsmaż wcześniej umyty i pokrojony w grube plastry szpinak. Po 3 minutach smażenia czosnek dodaj do szpinaku. Dopraw sola i pieprzem. 
Po kolejnych 3 minutach dodaj ryż i siemię. Całość dokładnie wymieszaj i gotowe.


Mix podaj według własnych upodobań w towarzystwie cytryny na wykałaczkach, tak aby każdy skropił własną porcję bezpośrednio po podaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)