środa, 25 stycznia 2017

Kaczka w sosie teriyaki z pomarańczami

Lekko słodka wersja fileta z kaczki.


Składniki:
1 filet z kaczki, sok z 1/2 pomarańczy, 1 marchewka, 1 mala cukinia,
50 gr kiełek, 5 łyżek sosu teriyaki, 100 gr makaronu ryżowego,
2 łyżki sosu sojowego, sól, świeżo mielony pieprz czarny, 
olej ryżowy


Przygotowanie fileta:
Fileta z kaczki  dokładnie oczyść i umyj. W całości ułóż w sosie teriyaki i odstaw na minimum 1h.
Po tym czasie mięso włóż do pojemnika żaroodpornego zalej sosem z pomarańczy i piecz w piekarniku minimum 1 h w temperaturze 190 stopni C.
Odlej sos i piecz mięso jeszcze około 10 minut, tak aby skórka się zarumieniła.


Makaron ryżowy zaparz we wrzątku. Marchewkę oraz cukinie obierz i pokrój w słupki.
Warzywa podsmaż na oleju zaczynając od marchewki. Warzywa dopraw solą i pieprzem. Dodaj sos sojowy i sos z kaczki. Do wywaru dodaj makaron. Po kilku minutach mieszania makaron będzie gotowy.


Makaron podaj z kaczką i świeżymi kiełkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)