poniedziałek, 23 stycznia 2017

Gulasz z dodatkiem dzikiego ryżu

Dziś pomysł na rozgrzewający gulasz z wieprzowiny podany na mieszance ryżu proboiled z dzikim ryżem.
Szybki i prosty w przygotowaniu.
 Głównie gulasz w tej odsłonie składa się z mięsa, marchewki i dużej ilość zielonej pietruszki.


Składniki: (2 porcje) 
150 gr mieszanki ryżu proboiled z dzikim ryżem, 250 gr łopatki wieprzowej
1 papryka zielono- czerwona, 2 marchewki, 1 łyżka suszonych pomidorów,
2 ząbki czosnku, mieszanka oleju i oliwy z oliwek, 1 łyżeczka masła, 
2,5 łyżki grubo siekanej zielonej pietruszki, sól morska, papryka słodka i ostra, 
gorczyca, kolendra, kminek, tymianek, pieprz czarny



Przyprawy zmiel w moździerzu i dodaj do mięsa z odrobina mieszanki oleju. 
Na rozgrzanym wcześniej tłuszczu ułóż mięso i czosnek. Smaż około 10 minut często mieszając.
W tym samym czasie  podsmaż marchewkę, suszone pomidory i paprykę.
 Gdy mięso się zarumieni zalej je wodą i duś 30 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.


Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
 Po 30 minutach do mięsa dodaj warzywa, masło i jeszcze odrobinę wody. Po chwili dorzuć dużo zielonej pietruszki i gotuj na małym ogniu do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli nie chcesz czekać możesz zagęścić gulasz tradycyjną zasmażką na bazie mąki.


A żeby było pożywniej gulasz podałam z chrupiącą ciabattą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)