sobota, 14 stycznia 2017

Frittata z ziemniakami i zieloną fasolą wielokwiatową

Jajko w takiej czy innej postaci to dla mnie zawsze idealny początek dnia.
Frittata ze smażonymi ziemniakami i fasolą wielokwiatową to wspaniały plan na pyszne i sycące śniadanie.


Składniki:
100 gr zielonej fasolki wielkokwiatowej
3 średniej wielkości ziemniaki
4 jajka
1/2 białej cebuli 
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła 
oliwa z oliwek
sól, pieprz
 


 Fasolkę pokrój na mniejsze kawałki i obgotuj 3 minuty w wrzącej wodzie.
Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie plastry.
Plastry ziemniaków wrzuć do gotującej się wody i gotuj przez 5 minut, następnie odsącz je od wody i podsmaż na oliwie na złoty kolor.


Cebulę i czosnek drobno posiekaj i obsmaż na maśle. Przyrumienioną cebulę i czosnek dodaj do wcześniej roztrzepanych jaj. Na przemiennie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układaj i ziemniaki i fasolkę.
Kolejno zalej warzywa jajkami.


 Piecz w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni C tak długo aż jajko się przyrumieni (ok 15 minut).
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)