środa, 18 stycznia 2017

Chrupiące placuszki z ziemniaków




Placki ziemniaczane z dodatkiem suszonych pomidorów i świeżego tymianku podane z sałatą skropioną oliwą z oliwek.



Składniki: (10 złocistych placuszków)
2 duże ziemniaki, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka suszonych pomidorów
świeży tymianek i pietruszka
1 jajko, sól morska, pieprz, vegeta
liście ulubionej sałaty, 2 łyżeczki czubate mąki pszennej
oliwa z oliwek (z suszonych pomidorów)
 olej ryżowy lub kokosowy do smażenia


Sposób przygotowania:
Ziemniaki zetrzyj na bardzo drobnych oczkach. Czosnek przepuść przez praskę.
Do tak przygotowanej masy dodaj drobno krojone pomidory suszone, pietruszkę i tymianek.
Kolejno dodaj jajko i mąkę. Masę dokładnie wymieszaj.
Dopraw solą, pieprzem i odrobiną vegety.
Placuszki usmaż na słoty kolor na oleju ryżowym. Podaj je z ulubioną sałata skropioną ekstra oliwą z oliwek.


Idealnym dodatkiem dla fanów ostrego smaku są buraczki obficie doprawione tartym chrzanem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)