poniedziałek, 5 grudnia 2016

Pstrąg faszerowany z risotto z dodatkiem pesto z rukoli

Uwielbiam smażonego pstrąga z delikatnie chrupiącą skórką. Tym razem postanowiłam nafaszerować go suszonymi pomidorami, czosnkiem, świeżym tymiankiem i odrobiną rukoli, o intensywnie orzechowym posmaku.
Rybę podałam obok risotta z pesto na bazie rukoli i Parmigiano reggiano.


Składniki:
2 duże pstrągi
sól morska, pieprz cytrynowy, świeżo mielony pieprz czarny,
sok z 1/2 cytryny
200 gr rukoli
2 łyżki suszonych pomidorów
3 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżego tymianku
1 łyżka masła
 125 gr ryżu typu arboria
1/2 cebuli czosnkowej
olej ryżowy
oliwa z oliwek z dodatkiem orzeszków pinii i bazylii
2 łyżki tartego Parmigiano reggiano
100 ml białego wina

  

Przygotowanie farszu:
W miseczce połącz krojone w paski suszone pomidory, świeże gałązki tymianku, gnieciony czosnek i kilka listków rukoli.

  

Rybę umyj i oczyść.
Dopraw solą morska i pieprzem cytrynowym. Tak przygotowaną rybę podsmaż na rozgrzanym oleju ryżowym po 3 minuty z każdej strony.


Przygotowanie risotta:
Na oliwie podsmaż drobno siekana cebulę. Dodaj ryż i  masło. Po chwili dolej wina. Dopraw sola i świeżo mielonym pieprzem. Całość mieszaj bardzo często. Od czasu do czasu dolewaj odrobinę wody do ryżu. Po 15 minutach gotowania na średnim ogniu risotto powinno być gotowe.


Przygotowanie pesto:
Rukolę połącz blenderem z serem i oliwą z dodatkiem orzeszków pinii. Część risotto połącz z pesto.
Świeże plastry pomarańczy idealnie pasują do tak przyrządzonego pstrąga.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)