sobota, 17 grudnia 2016

Makaronowy torcik z wołowiną

Dziś pomysł na makaronowy torcik z wołowiną.


Składniki:
 250 gr  makaronu penne
250 gr mielonego mięsa wołowego
kilka gałązek świeżego tymianku
sól morska, świeżo mielony pieprz czarny, suszona bazylia, papryka słodka i cayenne
2 ząbki gniecionego czosnku
1 drobno siekana cebula czosnkowa
3 łyżki drobno krojonej papryki konserwowej
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka ulubionego keczupu
1 łyżeczka masła
oliwa z oliwek
opcjonalnie dwie łyżki tartego sera


Mięso połącz w miseczce z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Na rozgrzaną oliwę przełóż mięso i dokładnie podsmaż. Po około 30 minutach smażenia dodaj paprykę i masło. Kolejno po 5 minutach dodaj koncentrat i keczup, a następnie dolej 100 ml ciepłej wody i dokładnie wymieszaj sos. Gotuj na małym ogniu, aż sos się zagęści.


Makaron ugotuj mocno al dente z dodatkiem soli.
Gdy makaron lekko przestygnie obetnij mu jedną końcówkę i układaj na okrągłej blaszce nasmarowanej masłem. Na środku wyłóż końcówki makaronowe, tak jak na poniższych zdjęciach.


 Makaron zalej ciepłym sosem i zapiekaj w piekarniku 20 minut w temperaturze 180 stopni C bez termoobiegu. Po 15 minutach opcjonalnie torcik posyp  żółtym serem.


Po wyjęciu torcika z piekarnika odczekaj kolka minut zanim otworzysz blaszkę.


Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)