czwartek, 1 grudnia 2016

Domowy makaron ala' tagliatelle

   Łatwiej kupić gotowy makaron, ale smak domowego  jest o niebo lepszy.
Domowy makaron tagliatelle z dodatkiem semoliny jest łatwy w przygotowaniu i idealnie pasuje do każdego sosu.
Satysfakcja gwarantowana.


Składniki:
14 łyżek mąki pszennej typu 500
7 łyżek semoliny
sól
3 jajka
mąka do podsypania


Sposób przygotowania:
Składniki połącz i zagnieć w plastyczna kulkę.
 Ostaw na 30 minut w chłonne miejsce. 
Po tym czasie ciasto rozwałkuj i przepuść przez maszynkę do robienia makaronu.
Gotowy makaron susz w ciepłym miejscu (ja ułożyłam gotowe tagliatelle w pobliżu grzejnika, bądź wkładam do piekarnika na 15 minut rozgrzanym do temperatury 180 stopni C ). Pamiętaj aby makaron był dobrze wysuszony zanim schowasz go do pudełka.







Możesz też przygotować odrobinę makaronu do niedzielnego rosołu.


Powodzenia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)