środa, 16 listopada 2016

Zupa szpinakowa z grzankami

Aromatyczna zupa szpinakowa z maślanymi grzankami z bagietki to idealna propozycja na solidny lunch. 
Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.


Składniki:
6 malutkich ziemniaków 
1 marchewka
2 łyżki masła
200 gr zielonego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 zielona cebulka
70 ml śmietanki 15%
sól morska, vegeta, świeżo mielony czarny pieprz
5 plastrów czerstwej bagietki pszennej 
natka zielonej pietruszki


Sposób przygotowania:
Ziemniaki, marchewkę i cebulkę pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Warzywa zagotuj w osolonej wodzie i gotuj do miękkości. Całość dopraw vegetą.
Na łyżce masła podsmaż szpinak i zmiażdżone ząbki czosnku. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.


Gdy ziemniaki i marchewka są miękkie szpinak przełóż do zupy. Po kilku minutach gotowania zupę zabiel śmietanką. Aby uniknąć zważenia śmietanki pamiętaj, aby rozcieńczyć ją w ciepłej wodzie przed dodaniem jej do zupy.
Na pozostałym maśle podsmaż plastry bagietki.
Gorącą zupę polecam posypać natką zielonej pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)