czwartek, 10 listopada 2016

Wołowina zapiekana w domowym makaronie z semoliny

Szukasz inspiracji na obiad, który pomimo prostych składników pozytywnie Cię zaskoczy?
Domowy makaron z semoliny faszerowany wołowiną zapiekany w sosie pomidorowym na pewno Cię zainteresuje.
Co prawda, danie wymaga zaangażowania i czasu, ale moim zdaniem naprawdę warto.



Składniki na makaron:
150 gr semoliny
1 jajko
3 łyżki oliwy
szczypta soli

Sposób przygotowania:
Składniki połącz i zagnieć na jednolita masę. Zwiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 45 minut. Po tym czasie ciasto cienko zwałkuj i obgotuj we wrzątku przez 1 minutę.


 

Składniki na farsz:
300 gr mielonej wołowiny
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy 
Przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, majeranek, suszony lubczyk i pietruszka

Sposób przygotowania:
Mięso przypraw i podsmaż na oleju z dodatkiem czosnku.
Farsz przełóż na makaron i zwiń. Roladę pokrój na grube plastry i ułóż ciasno w naczyniu żaroodpornym.


Składniki na sos pomidorowy:
1 łyżka masła lub margaryny
1 średniej wielkości cebula
1/2 łyżeczki brązowego cukru
1 puszka pomidorów koktajlowych w puszce
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz czarny, oregano

Sposób przygotowania sosu:
Na tłuszczu podsmaż cebulę. Dodaj pomidory koktajlowe i zalej 200 ml ciepłej wody. Do sosu dodaj koncentratu i przyprawy. Sos zmiel blenderem. Po 3 minutach gotowania sosu zalej nim wcześniej przygotowany makaron z farszem. Całość zapiekaj ok 25 minut w temperaturze 180 stopni C.



 Makaron podałam z listkami świeżej rukoli.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)