środa, 2 listopada 2016

Śniadaniowa babeczka z jajek

Masz ochotę na jajko niekoniecznie w formie jajecznicy ?
Pomysł na podanie jajek w ten ciekawy i smaczny sposób na pewno Cię zainteresuje.

Składniki:
(1 porcja)
2 jajka
1 łyżeczka tartego sera grana padano
2 plastry szynki konserwowej
kilka plastrów ciemnej bagietki
oliwa z oliwek
sól, pieprz, masło do nasmarowania foremki


Formę nasmaruj masłem. 
Z plastrów szynki wytnij okręgi, tak aby pasowały do formy i podsmaż je na oliwie.
Jajka roztrzep w miseczce z dodatkiem serca, soli i pieprzu.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
Do naczynia do pieczenia kolejno wlewaj jajko na przemian z smażonymi plastrami szynki.
Całość zapiekaj aż skórka jajka wyraźnie się zarumieni i podniesie.
W miedzy czasie na oliwie zarumień bagietkę i szynkę.
U mnie trwało to 10 minut.


Delikatnie podpieczona skórka nadaje babeczce kruchości i intensywnego smaku, a jajko z wnętrza rozpływa się w ustach.

Idealne rozwiązanie na śniadanie. 
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)