wtorek, 15 listopada 2016

Risotto z pieczarkami

Lubisz ryż? 
Ja uwielbiam w każdej postaci, a już w szczególności risotto. 
Risotto z pieczarkami na białym winie może być dodatkiem do wielu dań, ale tez samodzielnym daniem bezmięsnym. Tak przygotowane risotto podałam z dwoma różnymi dodatkami. 
Wszystko zależy od tego co, kto lubi.


Składniki:
150 gr ryżu do risotto (arboria, cornordi) 
1 łyżka masła
100 ml białego wina
sok z cytryny
400 ml wrzątku
3 zielone cebulki
160 gr pieczarek krojonych w zalewie naturalnej
Mieszanka przypraw w moździerzu:
tymianek, sól morska, ziarna czarnego pieprzu, szczypta vegety
3 łyżki mieszanki oleju rzepakowego z oliwą
ok 50 ml śmietanki 18 %
sałatka z czerwonych buraków (opcjonalnie)
fasolka szparagowa panierowana w bułce tartej (opcjonalnie)
ser grana padano

Białą część zielonej cebulki posiekaj w cienkie prążki i podsmaż na oleju. Zieloną część cebulki wykorzystaj do dekoracji risotto. Do cebulki dodaj pieczarki. Całość skrop sokiem z cytryny. Gdy pieczarki i cebula się zarumienią dodaj zmieszaną w moździerzu mieszankę przypraw.


Na patelnię dorzucamy ryżu. Gdy ryż zaczynie się przypiekać dolej białego wina i śmietankę 18% rozcieńczoną z ciepłą wodą. Często mieszając gotuj na małym ogniu do optymalnej miękkości ryżu. Od czasu do czasu dolewaj wrzącej wody.


Gdy ryż jest już gotowy dodaj zieloną cebulkę i łyżkę tartego grana padano.
 

Risotto podałam z buraczkami i fasolką szparagową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)