sobota, 19 listopada 2016

Polędwiczka wieprzowa faszerowana szpinakiem

Sezon szpinakowy trwa. Uwielbiam świeży szpinak, a że wczoraj przypadkowo udało mi się kupić ładny kawałek polędwiczki wieprzowej postanowiłam połączyć te dwa składniki. 
Przyznam, że tak przygotowana rolada wspaniale się przechowuje i idealnie nadaje się na główne danie jak lub elegancką przekąskę.


Składniki:
ulubiony makaron kolorowy (wybrałam zabarwiany sokiem z buraków i pszenny) 
1 średnia polędwiczka wieprzowa
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
200 gr zielonego szpinaku
sól morska, świeżo mielony pieprz czarny
liście roszpunki, pomidor, zielona cebulka
Sos: 2 łyżki octu malonowego, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka jogurtu naturalnego, suszone zioła (pietruszka, seler), sól, pieprz

 Sposób przygotowania:
Składniki na sos połącz i przełóż do lodówki.
Szpinak dokładnie umyj i pokrój na szerokie plastry.
Czosnek przepuść przez praskę.
Na maśle podsmaż szpinak z czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. Po 5 minutach smażenia farsz odstaw do przestygnięcia.


.
Mięso natnij wzdłuż i potłucz tłuczkiem (tak jak na zdjęciach powyżej)
Farsz wyłóż na mięso i zwiń w roladę. Mięso obsmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor następnie przełóż do woreczka do pieczenia i piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
W czasie gdy mięso będzie się piekło ugotuj makaron i wyłóż go na talerz w towarzystwie roszpunki, pomidora i zielonej cebulki.


Gdy roladę wyjmiesz z piekarnika odczekaj 5 minut przed jej dzieleniem.


Przed samym podaniem polej mięso, makaron i warzywa wcześniej przygotowanym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)