środa, 9 listopada 2016

Mintaj podany na sosie beszamelowym ze słodkim groszkiem i frytkami

Zastanawiałam się ostatnio nad alternatywnym sposobem podania ryb. 
Chciałam podać mintaja z gęstym i aromatycznym sosem. 
Zależało mi jednak na tym aby to smak ryby królował na talerzu.
Wpadłam na pomysł na podanie mintaja w sosie beszamelowym, który osobiście uwielbiam i polecam. Rybę i sos podałam ze słodkim zielonym groszkiem i cieniutkimi frytkami.
Przyznam, że takie połączenie smaków okazało się lekkie i soczyste.


Składniki (2 porcje):
 3 płaty mintaja
1 garść groszku cukrowego
2 średniej wielkości ziemniaki
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
mieszanka oleju rzepakowego i oliwy do smażenia ryby
gałka muszkatołowa, sól, pieprz biały, suszona pietruszka, słodka papryka, rozmaryn
Przyprawy w moździerzu do ryby: sól morska, pieprz biały, tymianek, gorczyca, koperek, pieprz różowy

Przygotowanie ryby:
Mintaja skrop sokiem z cytryny i dopraw mieszanką przypraw wcześniej przygotowaną w moździerzu. Rybę podsmaż 5 minut z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.

Przygotowanie sosu beszamelowego:
 Masło rozpuść w rondlu. Dodaj mąki i energicznie mieszając, małym strumieniem, dolewaj mleka.
Dopraw gałką muszkatołową, solą, pieprzem i suszona pietruszką.


Przygotowanie ziemniaków i groszku:
Ziemniaki pokrój na kształt drobnych frytek. Zagotuj 500 ml wody z dodatkiem miodu. Ziemniaki wrzuć do wrzącej wody na około 2 minuty pilnując aby woda się nie zagotowała. Frytki odcedź, dopraw rozmarynem i słodka papryką. Blanszowane ziemniaki pokrop olejem i piecz w piekarniku przez około 20 minut.
Groszek delikatnie posól i podsmaż na oliwie. Po 5 minut smażenia, gdy groszek nabierze intensywnie zielonego koloru jest gotowy do podania.

Rybę podaj na ciepłym sosie z groszkiem bądź ziemniakami.
Powodzenia i smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)