wtorek, 22 listopada 2016

Kurczak w sosie słodko- kwaśnym z makaronem ryżowym

Od dawna miałam ochotę na sos słodko- kwaśny z kurczakiem. Zależało mi jednak, aby nie był to sos gotowy ze słoika ale własnoręcznie przygotowany. Przyznam, że potrzebna jest duża ilość składników samo przygotowanie dania nie zajmuje dużo czasu. 
Taki sos smakował wprost wybornie.
Zacznijmy od kurczaka. W całości zamarynowałam go na całą noc w gęstym sosie teriyaki z dodatkiem miodu. Gdy rano wyciągniesz go z lodówki, mięso wystarczy pokroić, podsmażyć i gotowe.


Składniki na sos:
oliwa z suszonych pomidorów
1 marynowana czerwona papryka (2 łyżki soku z marynaty)
150 gr drobno krojonego ananasa (1/4 szklanki soku z ananasa) 
1 mała cebula
3 łyżki krojonej w słupki marchewki
po 1 łyżce krojonych warzyw w słupki (por, seler, korzeń pietruszki)
5 łyżek sosu sojowego
sok z 1/2 pomarańczy
1 łyżka octu malinowego 
1/2 łyżeczki cukru brązowego
3 łyżki koncentratu pomidorowego 
sól, pieprz 
1 opakowanie makaronu sojowego


Na szerokiej patelni na oliwie podsmaż marchewkę. Po 5 minutach dodaj grubo siekana cebulę.
Po chwili dodaj pietruszkę, seler i por. Całość zalej sokiem z ananasa i papryki konserwowej.
W między czasie makaron ryżowy zalej wrzącą wodą, odcedź i odstaw. W miseczce połącz ocet, sos sojowy, sok z pomarańczy i cukier brązowy. Warzywa zalej przygotowanym sosem. dodaj 100 ml cieplej wody. Po chwili do sosu dodaj ananasa i krojona w paseczki paprykę konserwową. Po 3 minutach gotowania dodaj koncentrat pomidorowy. Sos dopraw sola i pieprzem. (użyłam świeżo mielonego)

Po kilku minutach gotowania do sosu przełóż makaron ryżowy. Makaron ryżowy powinien wchłonąć sos słodko- kwaśny. Na makaronie z sosem podawaj ciepłego fileta.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)