niedziela, 20 listopada 2016

Indyk podany na gnocchi ze szpinakiem i jogurtem naturalnym

Gnocchi z sosem szpinakowym polany z jogurtem naturalnym i kawałkami smażonego indyka.


Składniki:
6 dużych ziemniaków w mundurkach z wysoką zawartością skrobi ziemniaczanej
3 kopiaste łyżki gładkiej mąki do gnocchi  jeśli używasz zwykłej mąki dodaj 2 łyżki zamiast 3 )
mąka do podsypywania
1 jajko
1 żółtko
sól, świeżo mielony pieprz czarny,
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
150 gr zielonego szpinaku
jogurt naturalny 1 %
200 gr chudego mięsa z indyka
olej rzepakowy
100 ml białego wina
Przyprawy do indyka: sól, pieprz biały, czerwona papryka, bazylia, kurkuma


Mięso pokrój w cienkie paseczki. Zamarynuj w przyprawach z dodatkiem oleju i odstaw na 1 h. W tym czasie ugotuj ziemniaki w mundurkach. Gorące ziemniaki obierz i przepuść przez praskę. Dodaj jajka i mąkę. Sprawnie i szybko wymieszaj ciasto na gnocchi. Stolnice obficie obsyp mąką. Ciasto zroluj tak jak na tradycyjne kopytka.
Ciasto pokrój w cienkie plasterki i widelcem uformuj na każdym kawałku charakterystyczne wgłębienia dla gnocchi. Kluseczki wrzucamy do wrzącej wody. Po chwili gdy wypłyną są gotowe. Nie gotuj ich ponieważ się rozlecą. Gnocchi gotuj przed samym podaniem obiadu.


Na maśle podsmaż szpinak z czosnkiem. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Mięso podsmaż na rozgrzanej patelni. Gdy się zarumieni zalej białym winem. 
Mięso powinno smażyć się nie dłużej niż 20 minut.

Na gnocchi wyłóż szpinak, jogurt naturalny i zarumienionego indyka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)