czwartek, 17 listopada 2016

Gołąbki z brązowym ryżem

Tradycyjne gołąbki w troszeczkę innym wydaniu.
Zamiast tradycyjnego ryżu użyłam ryżu brązowego. Szczerze? Z powodu zbiegu okoliczności, ponieważ w domu został mi tylko woreczek ryżu brązowego.
Efekt? Bardzo zadowalający.
Gołąbki podałam z prostym sosem pomidorowym i sałatką z dodatkiem świeżej kolendry.


Składniki: 
250 gr wieprzowego mięsa mielonego
8 listków kapusty
1 woreczek brązowego ryżu
sól, pieprz, vegeta, suszona pietruszka
1 mała cebula
1 łyżka masła
250 ml bulionu drobiowego
1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mondaminu
sól, pieprz, maggi,

Sposób przygotowania:
Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Gdy nieco przestygnie dodaj go do mięsa mielonego i dopraw przyprawami. Listki kapusty zaparz we wrzątku po czym przytnij zgrubienie na końcówce listka, nafaszeruj farszem i zwiń. Gołąbki gotuj na średnim ogniu pod przykryciem przez jedną godzinę. Jeśli lubisz gdy gołąbki mają chrupiącą skórkę, to po godzinie podsmaż je z obu stron na maśle bądź margarynie.

Przygotowanie sosu:
Na maśle podsmaż cebulę. Zalej gotowym bulionem i dodaj koncentratu pomidorowego. Sos dopraw i gotuj aż zgęstnieje lub zagęść mondaminem. Jeśli nie jesz gołąbków od razu przełóż je do sosu i pozostaw na dwie godziny. Po takim czasie przesiąkają aromatem sosu pomidorowego i są najlepsze.
W tej propozycji gołąbki podałam z sałatką z kapusty, marchewki i świeżej kolendry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)