poniedziałek, 7 listopada 2016

Filet z kurczaka z curry w sosie z zielonej kolendry

Smak zielonej kolendry jest bardzo specyficzny.
 Nie wszyscy  za nim przepadają, dlatego też rzadko ją przyrządzam.
 Jednak z powody jej wartości odżywczych i zdrowotnych postanowiłam to zmienić. 
Ryż proboiled z dzikim ryżem podany z sosem o lekko cytrynowym smaku przyjemnie zaskoczył mnie swoim smakiem. 
Polecam w szczególności miłośnikom kuchni Wschodu, którym ten pomysł na obiad z pewnością przypadnie do gustu.


Składniki (2 porcje ): 
1 filet z kurczaka
100 gr mieszanki ryżu proboiled z dzikim ryżem
3 łyżki świeżej grubo siekanej kolendry
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki kukurydzy w zalewie bez dodatku cukru
Przyprawy: 1 łyżeczka curry, szczypta soli, pieprz biały, słodka papryka,
 szczypta kurkumy, suszona pietruszka
50 ml śmietanki 18 %
oliwa z oliwek


Mięso pokrój w plastry i przypraw, następnie zalej oliwą i dokładnie wymieszaj.
Filety odstaw na 30 minut. Po tym czasie podsmaż mięso na oliwie z drobno siekana cebula i czosnkiem.


Gdy mięso się zarumieni  zalej je wodą (ok 200 ml) połączoną ze śmietanką.
Do sosu dodaj kolendrę i gotuj na małym ogniu ok 15 minut.
Dodaj kukurydzę i jeśli sos Twoim zdaniem nie jest wystarczająco gęsty, zagęść go mąką ryżową bądź w inny znany Ci sposób zagęszczania sosów. Pamiętaj aby nie przesadzać z mąką.
W czasie przygotowywania sosu ugotuj ryż.


Tak przygotowane danie podałam z listkami świeżej rukoli.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)