czwartek, 10 listopada 2016

Błyskawiczne babeczki biszkoptowe

Szybki sposób na łatwe i smaczne babeczki biszkoptowe z dwój jaj.


Składniki (2 babeczki):
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
szczypta proszku do pieczenia
1 łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka ulubionej posypki


Sposób przygotowania:
Białka oddziel od żółtek.  Białka ubij na sztywna masę, a następnie stopniowo dodawaj cukier i sok z cytryny ciągle ubijając. Do sztywnej masy dodaj żółtka delikatnie ubijając. Na koniec dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Babeczki posyp ulubiona posypką. Wymieszaj łyżką i przełóż do dwóch form nasmarowanych wcześniej masłem.
Piecz ok 20 (do suchego patyczka) minut w temperaturze 170 stopni C. 
Babeczki są wysokie, dlatego piekłam je trochę dłużej, niż zwykły biszkopt.


 Babeczki pięknie wyrosły.


Idealne na drugie śniadanie lub szybką przekąskę, ponieważ najlepiej smakują na drugi dzień.
Powinny być przechowywane w zamkniętym pojemniku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)