piątek, 21 października 2016

Schab z makaronem spaghetti i pieczarkami

Chudy i soczysty schab z delikatnymi ziołami, w mojej kuchni, idealnie komponuje  się z marynowanymi pieczarkami i makaronem spaghetti. Całości dopełnia delikatna śmietanka i kawałki pomidorów bez skórki. 


Składniki:
2 plastry chudego schabu
 250 gr makaronu spaghetti
oliwa z oliwek
1 łyżka masła
1 pomidor bez skóry
150 gr grubo krojonych pieczarek w zalewie naturalnej
100 ml śmietanki 7 %
1/2 dużej białej cebuli
sól, pieprz biały, trawa cytrynowa, tymianek, słodka czerwona papryka


Schab pokrój w cienkie paseczki, dopraw i dokładnie podsmaż na oliwie z oliwek.
Mięso przełóż do miseczki, a na patelni zarumień cebulę i pieczarki. Dodaj masło.

Gdy cebula i pieczarki są gotowe dodaj drobno krojonego pomidora i mięso.
Całość zalej sporą ilością wody (około 500 ml) wymieszanej ze śmietanką.
Do sosu dodaj wcześniej ugotowany al dente makaron.
Całość gotuj na małym ogniu tak długo, aż makaron wchłonie sos.

Średni czas gotowania makaronu z sosem na bardzo małym ogniu wynosi 40 minut.

Makaron posyp suszoną  pietruszką zarówno ze względu na walory smakowa jak i estetyczne.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)