środa, 19 października 2016

Rzymska sałata z filetem z kurczaka

Rzymska sałatka z warzywami i sosem na bazie octu balsamico z dodatkiem kurczaka przygotowanego w aromatycznych przyprawach w papierze do pieczenia.


Składniki:
1 główka rzymskiej sałaty
2 małe pomidory
2 małe marchewki
 2 łyżki tartego żółtego sera
6 kawałków krojonej bagietki
1 filet z kurczaka
sól, pieprz, papryka czerwona, papryka cayenne, oregano




Składniki na sos:

1 ząbek czosnku 
3 łyżki octu balsamico
2 łyżki oliwy z oliwek
suszona zielona pietruszka


Składniki na sos połącz z czosnkiem zmiażdżonym przez praskę.
 Odstaw do lodówki.
Mięso oczyść i podziel na dwie części, każdą z nich dopraw przyprawami i owiń w papier do pieczenia (zdjęcie nr 2 ).
Przełóż na rozgrzaną patelnię i piecz po 12 minut z każdej strony.
Pod koniec smażenia wyjmij kurczaka z folii, następnie dodaj masła i oliwy na której podsmażysz bagietkę.



Na talerzu ułóż oczyszczoną sałatę, pokrojone pomidory, tartą marchewkę i ser. 
Całość polej sosem. Wyłóż mięso i bagietkę.
Smacznie i lekko. 
Gorąco polecam.

1 komentarz:

  1. Bardzo fajny szybki obiad Alu http://moje-wyroby.blog.pl/pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)