wtorek, 4 października 2016

Pomysł na schab z pasta ziemniaczaną

Schab faszerowany serem i szynką w panierce z mąki, jajka i bułki tartej, idealnie
komponuje się z ziemniakami z dodatkiem podsmażanego boczku, marchewki i cebuli.


Składniki:
* 2 plastry schabu
* 2 plastry ulubionego sera
* 2 plastry szynki wieprzowej
* mąka, jajko, bułka tarta do panierki
* 4 ziemniaki
* 2 marchewki
* 150 gr boczku
* 1 drobno posiekana cebula
* łyżka majonezu
* łyżka jogurtu naturalnego
* drobno posiekana natka pietruszki
* 1 łyżka masła
*  2 garści rukoli
* sól, pieprz czarny, vegeta
* 1/4 szklanki oleju rzepakowego


Sposób przygotowania schabu:
Plastry schabu dokładnie oczyść i potłucz. Tak przygotowane mięso przypraw solą i pieprzem.
Na połowie mięsa wyłóż plaster sera i szynki. Złóż kotleta na pół. 
Złożone mięso z farszem oprósz mąką, zamocz w jajku doprawionym vegetą, a następnie przełóż do bułki tartej. 
Powtórz tę czynność z kolejnym kawałkiem schabu.
Oba smaż na rozgrzanym oleju po 10 minut z każdej strony.


Sposób przygotowania ziemniaków:
Na oleju z dodatkiem masła podsmaż drobno krojony boczek i cebulę.
Ziemniaki i marchewkę gotuj w mundurkach do miękkości.
Warzywa obierz. Ziemniaki ugnieć widelcem, a marchewkę pokrój w drobną kostkę.
Ziemniaki połącz z marchewką i boczkiem.
Dodaj majonez, jogurt i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Całość dokładnie wymieszaj aż masa uzyska jednolitą konsystencję.


Sposób podania:
Na rukolę wykładamy gorące ziemniaki i mięso uprzednio odsączone z tłuszczu.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)