poniedziałek, 3 października 2016

Panna cotta z sosem z czerwonych owoców

Czas na deser
Panna cotta z sosem z wiśni, truskawek i malin.
 

Składniki:
(2 porcje deseru) 
* 250 ml śmietanki 30 %
* 2 płaskie łyżki cukru
* 1/2 łyżeczki brązowego cukru waniliowego
* 1/2 laski wanilii
* 1 listek żelatyny

Sposób przygotowania:
Żelatynę włóż do miseczki z zimna wodą.
Śmietanę gotuj na małym ogniu przez minimum 10 minut z dodatkiem cukru, cukru waniliowego i laski wanilii wraz z jej wydrążonym miąższem. Całość często mieszaj.
Po 10 minutach odstaw śmietankę i dodaj listek żelatyny.
Dobrze wymieszaj i rozlej do dwóch miseczek.
Gdy śmietanka wystygnie, miseczki wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Przed podaniem panna cotty umocz miseczki w gorącej wodzie, następnie przełóż deser na talerzyki.

 Sos owocowy:
* 100 gr malin
* 100 gr truskawek
* 100 gr wiśni
* łyżka oliwy
* 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Owoce podsmaż na oliwie mocno mieszając.
 Dodaj cukru i gotuj na małym ogniu jeszcze 15 minut.
Po tym czasie zmiel owoce blenderem.
Panna cottę podawaj z schłodzonym sosem.

 Deser podawaj ze świeżą kawą z mocno spienionym mlekiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)