piątek, 28 października 2016

Nuggetsy z kurczaka z sosem jogurtowym curry

Nuggetsy z kurczaka z curry, jogurtem naturalnym otulone w mące z płatkami kukurydzianymi.
Nuggetsy podałam na rukoli ze świeżymi pomidorami obok sosu na bazie majonezu.
Tak przygotowywane mięso jest niezwykle soczyste.

Do przygotowania mojej propozycji obiadowej potrzebujesz:
( ilość składników podana na 2 osoby)
1 średniej wielkości filet z kurczaka 
1 żółtko
2 duże łyżki jogurtu naturalnego 1 %
1 łyżeczka curry, większa szczypta kurkumy, pieprz czarny, sól
2 łyżki skruszonych płatków kukurydzianych 
3 łyżki mąki pszennej
2 garści rukoli
1 pomidor
1 szalotkę
1 marchewkę
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka ostrego keczupu
mieszanka oliwy z olejem do smażenia


Filet z kurczaka kroimy na małe kawałeczki. W miseczce mieszamy jogurt, żółtko i przyprawy. Kurczaka marynujemy w miseczce z jogurtem około 15 minut.
W kolejnym naczyniu mieszamy mąkę z płatkami kukurydziany. Kawałki fileta obtaczamy w mieszance z mąką i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.


W między czasie gdy mięso się smaży oczyść i pokrój przygotowane warzywa.
Następnie wyłóż je na talerz. Mięso odsącz z tłuszczu i poukładaj na sałacie.


Dla tych którzy wolą zrezygnować z sosu na bazie majonezu i keczupu polecam podać sałatę skropioną świeżym sokiem z limonki.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)