poniedziałek, 31 października 2016

Makaron all' uovo z pesto z rukoli i krewetkami

Proste, smaczne i spektakularne danie, które z pewnością pozytywnie zaskoczy Twoich domowników.
Makaron z pesto na bazie rukoli i sera idealnie komponuje się z krewetkami tygrysimi.


Do przygotowania dania potrzebujemy następujących składników:
(składniki na 2 porcje)
200 gr makaronu all' uovo
1 łyżka drobno siekanej białej cebuli
2 ząbki czosnku
100 ml białego wina
8 krewetek królewskich
50 gr rukoli
3 łyżki startego sera grana padano 
3 łyżki oliwy z oliwek z dodatkiem orzeszków piniowych
1 łyżeczka masła
oliwa z oliwek, świeżo mielony czarny pieprz

Krewetki podsmaż na rozgrzanej oliwie w towarzystwie drobno siekanego czosnku i masła. Po 5 minutach, gdy krewetki zarumienią się z obu stron, dolej białe wino. Gdy białe wino w większości wyparuje krewetki wyjmij z sosu i odstaw. Do sosu dodaj cebulę, zarumień i odstaw.


Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. 
Wodę dobrze posól, ponieważ więcej soli nie dodamy już do dania.
W między czasie gotowania makaronu przygotuj pesto. Blenderem połącz rukolę, ser, oliwę z orzeszkami. Całość dopraw świeżo mielonym pieprzem.


Pastę odsącz z wody i przełóż do patelni z cebulą.
Do całości dodaj pesto, dobrze wymieszaj i podsmaż kilka minut na średnim ogniu.


Makaron podawaj z krewetkami i świeżą rukolą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)