sobota, 22 października 2016

Karkówka w sosie teriyaki z miodem z kaszą kuskus

Wspaniały przepis na soczystą karkówkę o słodko- ostrym smaku. Podana na kaszy kuskus przyprószonej zieloną pietruszką wspaniale się prezentuje.
Idealnie komponuje się z marynowaną cukinią w zalewie z dodatkiem cukru i octu.


Składniki: 
(porcja na dwie osoby)
400 gr karkówki w jednym kawałku
4 łyżki sosu teriyaki (wybrałam gęsty sos teriyaki z miodem) 
łyżka miodu naturalnego
1 łyżka musztardy
3 ząbki czosnku
majeranek, sól, pieprz czarny, pieprz cayenne
1 woreczek kaszy kuskus
siekana natka zielonej pietruszki

Mięso zalej sosem teriyaki i pozostaw w lodówce na całą noc.
Po wyciągnięciu z lodówki mięso delikatnie nakłuj w kilku miejscach nożem i przełóż do rękawa do pieczenia. Dodaj miód, musztardę, gnieciony czosnek i pozostałe przyprawy.
Mięso w rękawie piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upłynięciu 45 minut wyciągnij mięso z rękawa, nagromadzony tłuszcz przelej do miseczki, a mięso pozostaw na kolejne 15 minut w piekarniku. Temperatura pieczenia się nie zmienia.


W między czasie przygotuj kaszkę kuskus według przepisu na opakowaniu.
Gotową kaszkę kuskus dokładnie wymieszaj z wcześniej odłożonym sosem z karkówki.

Karkówkę prosto z piekarnika wyłóż na kasze kuskus.
Po 3 minut całość posyp świeżą natką i podaj.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)