środa, 26 października 2016

Jesienny krem z dyni piżmowej

Najczęściej do przygotowania tego kremu dyniowego używam dyni piżmowej, z uwagi na jej słodko- orzechowy posmak.
Sama w sobie ma tak spektakularny smak, że nie potrzebuje zbyt wielu dodatków aby oczarować smakiem Twoich domowników. Idealnie pasuje na zarówno na przystawkę jak i pierwsze danie.


Do przygotowania kremu dyniowego potrzebujemy:
1/2  dyni piżmowej
1 białą cebulę
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
2 marchewki
2 ziemniaki
600 ml wywaru z rosołu drobiowego
sól, pieprz czarny, gałkę muszkatołową
natkę świeżej bądź suszonej pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek


Cebulę obierz i drobno posiekaj. Obraną marchewkę pokrój w kostkę.
Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę i marchewkę. Po 10 minutach dodaj gnieciony czosnek. Dynie obierz, pokrój w średniej wielkości kawałki i dodaj do marchewki razem z masłem.
 Po 10 minutach smażenia całość przełóż do wysokiego garnka i zalej wywarem drobiowym.
Gotuj 20 minut na średnik ogniu. Po tym czasie dodaj do garnka obrane i pokrojone w średnią kostkę ziemniaki. Do wywaru dodaj sól, pieprz i dużą szczyptę gałki muszkatołowej. Gdy ziemniaki zmiękną całość dokładnie zmiel blenderem. Na koniec dodaj pietruszki.
Podawaj na ciepło.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)