czwartek, 13 października 2016

Faszerowane cannelloni

Cannelloni z farszem wołowo- wieprzowym zapiekane w sosie pomidorowym z dodatkiem żółtego sera Holland Gouda.


Składniki:
12 cannelloni
2 zielone cebulki
3 ząbki czosnku
150 gr wołowego mięsa mielonego
150 gr wieprzowego mięsa mielonego
 oliwa z oliwek
1 puszka pomidorów w kawałkach bez skóry
3 łyżki drobno pokrojonej papryki w zalewie octowej
80 gr żółtego sera Gouda
 sól, pieprz, oregano, bazylia, słodka papryka
1 łyżka masła
1 łyżka koncentratu
1 łyżeczka brązowego cukru


Sposób przygotowania:
Mięso dopraw i podsmaż na oliwie z dodatkiem drobno posiekanej 1 cebulki i papryki. 
 Szczypiorek z cebulki możesz wykorzystać do przygotowania surówki.
Czosnek zgnieć przez praskę i dodaj do smażonego mięsa.
Tak przygotowany farsz odstaw do wystygnięcia. Gdy farsz jest już chłodny nafaszeruj makaron i ułóż rurki w naczyniu żaroodpornym.
Na patelni po farszu smażymy masło z cebulką. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat i cukier.
Doprawiamy sola i pieprzem.
Makaron zalewamy sosem. całość pieczemy pod przykryciem 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Po tym czasie dodajemy ser i pieczemy bez przykrycia kolejne 15 minut.
Po 10 minutach od wyciągnięcia naczynia z piekarnika podajemy cannelloni.


Danie podaj ze świeżą kapusta z dodatkiem marchewki, jabłka i zielonego szczypiorku.
Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)