poniedziałek, 17 października 2016

Babeczki bananowo- czekoladowe

Wspaniały pomysł na deser czekoladowo- bananowy.

Składniki:
6 kostek gorzkiej czekolady 
2 kostki czekolady z orzechami
30 gr masła
1 szklanka mąki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 duże banany
1 jajko
2 łyżeczki jogurtu naturalnego
pół łyżeczki ciemnego kakao
pół łyżeczki sody 
szczypta soli
6 orzechów włoskich
2 łyżki czekoladowych płatków owsianych


Dodatkowo polewa:
3 kostki ciemnej czekolady
3 łyżki mleka 1,5 %
4 łyżki cukru pudru


Sposób przygotowania:
Masło roztop i przelej do miseczki. Dodaj cukier, cukier waniliowy i dobrze wymieszaj.
W rondlu po maśle roztop obie czekolady.
Cztery orzechy dokładnie pokrusz nożem, a pozostałe dwa zachowaj w połówkach aby ułożyć je na babeczkach przed pieczeniem.
Banany zmiel blenderem. Mus bananowy i posiekane orzechy dodaj do masła i cukru.
Mąkę wymieszaj z sodą i solą.
Jogurt naturalny połącz z jajkiem. Dodaj masę bananową i mąkę.
Całość dokładnie wymieszaj mikserem na średnich obrotach.
1/3 ciasta odłóż i dodaj do niej stopioną czekoladę i kakao. Dobrze wymieszaj.
Do papierowych form na babeczki kolejno wykładaj masę jasną i ciemną.
Na wierzch babeczek wyłóż odstawione orzechy. Pozostałe babeczki posyp płatkami owsianymi.
Piecz w temperaturze 180 stopni C (góra- dół) przez 45-50 minut.


Sposób przygotowania polewy:
Do rondla po czekoladzie wrzuć pozostałe kostki czekolady i mleko.
 Odstaw i dodaj cukier puder.
Chłodne babeczki polej czekoladową polewę.


Idealnie pasują do aromatycznej kawy z spienionym mlekiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)