wtorek, 25 października 2016

Aromatyczny sos z borowików szlachetnych

Sezon grzybobrania trwa.
Wykorzystaj ten czas na stworzenie delikatnego i prostego sosu z prawdziwków.
Idealnie pasuje do ziemniaków, klusek czy ryżu lub makaronu.
Wybór należy do Ciebie.


Do przygotowania dwóch porcji sosu grzybowego potrzebujemy:

4 średniej wielkości prawdziwki
1/2 białej cebuli
sól, pieprz,
50 ml śmietanki 30 %
1 łyżka masła
oliwa z oliwek
natka zielonej pietruszki do dekoracji


Grzyby dokładnie oczyść i pokrój w cienkie plastry wzdłuż grzyba.
Na rozgrzanej patelni podsmaż grzyby doprawione solą i pieprzem.
Dodaj masło i smaż tak długo, aż grzyby lekko się zarumienią.
Odstaw 4 plasterki do dekoracji a pozostałe grzyby zalej wodą. (500 ml)


Grzyby gotuj na małym ogniu  około 40 minut.
Po 40 minutach dodaj do sosu śmietankę uprzednio rozrobioną z letnia wodą.
Całość zmiksuj blenderem. 


Sos podawaj z przyrumienionymi prawdziwkami i natka pietruszki.

1 komentarz:

Dziękuję za komentarze i zapraszam ponownie :)